Tuesday, January 12, 2016

Kesten Pire Kuglice



 

Ne znam da li vi imate problem sa memorijom, ali ja imam. Posebno sa onim cega ne zelim da se sjetim. Potisnes to negdje u neki cosak i ostavis ga da tamo cuci i da ne mrda.

Ima tu i stvari za koje zelis da budu drukcije i onda svako malo ih pozoves i pomislis, e sada ce to biti ono pravo, A tamo opet corak...neka stoje tamo u tom cosku i neka nastave da skupljaju prasinu...

Kakve veze to ima sa ovim postom, velike.

Kesten kao i kesten pire je bio neki veliki dio moga zivota, U Sarajevu (evo slusam ovog trenutka, puka slucajnost,

...Pusti oci da vide jos ovaj put
pusti usi da cuju jos ovaj putSarajevo,... 

EKV za ove mladje...), je imalo gdje da se pojede kesten pire. I ja sam to volio. Kada dodje jesen i kada ispred kospicarni zamirise peceni kesten, i to sam volio.

I uvijek imam taj nagon da nadjem kesten pire, onaj pravi. Ne polazi mi za rukom godinama.

Nadjem ovo


i pomislim, evo ga! A ono opet razocarenje, unutra kesten pire kome je vec dodan i secer i rum i vanila i ... Moze da se pojede ali nije to to. Tako i ovaj put, opet namjerno zaboravih da sam vec kupovao isti kesten pire, sve u nadi dace ovaj put biti drukciji, ali ne...

I tako cu opet da zaboravim na ovaj kesten pire, sve dok poguzija u meni ne proradi i ne proba opet da se sjeti onog kestena od prije dvadeste+ godina.

Ali vec kada je otvoren, 'ajde nesto da se napravi sa njim. Kesten pire kuglice!


Potrebno:

500 g kesten pirea, vec zasladjen
150 g mljevenih badema
150 g susenog manga
i jos mljevenih badema

A napraviti ovako:

1. Pomjesati keten pire sa mljevenim bademom.


2. Suseni mango isjeckati na sto sitnije kockice.


3. Dodati mango kesten pireu. 


4. Praviti valjke od kesten 'mase' precnika 2cm. Izrezati valjke na 2cm duzine, pa praviti kuglice i uvaljati u mljeveni badem i stavljati u korpice.











No comments:

Post a Comment