Monday, January 4, 2016

Jogurt Parfe




Davno nekad (80-tih) se pojavio bio vocni jogurt u samoposlugama. Ne mogu da se sjetim da li ga je sarajevska mljekara pravila ili neka druga. Nije ni vazno, vocni jogurt nije dugo opstao. Ni ja ga nisam nesto puno 'mirisao' u to vrijeme.

A onda dolaskom u Kanadu I to se promijenilo, kao I mnogo drugih stvari. Vocni jogurt je postao cesti gost u nasem frizideru.





















Ime je malo glupo, ali nemam bolje...'Parfait' je orginalni desert od slojeva sladoleda, slatke pavlake, voca. Rijec vuce korijen iz francuskog I latinskog, gdje znaci perfektno. Na sjevernoamerickom kontinentu, 'Parfait' se pravi I sa jogurtom, vocem i granolom. A kako nisam siguran da imamo bolju rijec za 'Parfait' onda neka bude 'Parfe', a i zvuci onako 'specijalno'.



Moze da se pravi sa bilo kojim vocem, kao i pahuljicama. Ovaj put su napravljene sa vanilla jogurtom, borovnicama i kupinama, kao i pahuljicama sa slika.







Kolicine definitivno nisu vazne, mozete da koristite koliko i sta imate.


Iduca slika nema veze sa Parfe-om, ali nisam odolio a da je ne postavim. Alekov I Lazarev Snjesko...


Za Parfe potrebno:

jogurt od vanile
bobicasto voce
pahuljice

A napraviti ovako:

1. U staklene case sipati po kasiku jogurta.
2. Po jogurtu staviti pahuljice da pokriju jogurt.

 


 3. Po jogurtu staviti sloj voca.



4. Ponoviti opet jogurt, pahuljice I voce.





Pokriti providnom folijom, I moze da stoji u frizideru I par dana.






No comments:

Post a Comment