Thursday, May 9, 2013

Paprike sa Sirom

 
Zadnjih godinu dana nisam bio aktivan na blogu zbog mnogo razloga. Jedan od njih je i pokusaj otvaranja 'office'-a u Podgorici. Puno sam vremena proveo kako u putovanju, tako i ozivljavanju tog projekta. Mogu sada reci da je to zazivilo, zaposlili smo dvoje mladih inzenjera, Sanju i Miska, prostor opremili, krenulo je sve kako treba. Ima vec mjesec dana kako su Sanja i Misko dosli kod nas, kako da vide sta i kako se radi u Kanadi, tako i da nauce neke stvari koje ce im omoguciti da budu uspijesni u svom poslu.
 
Pozvali smo ih da nam budu gosti na rucku prosli vikend. Konacno nam je i sunce doslo i to je bio prvi dan da sam koristio moju kuhinju u dvoristu, a da nije u pitanju razanj. Misko je jedan od onih koji osim krompira (po mogucnosti przenog) ne jede nijedno drugo povrce. Kod mene nije imao izbora...
 
Ima tako nekih jela koja obiljeze odrastanje i koje nigdje ne postoje nego samo kod vas. Takav je slucaj i sa ovim paprikama. Jos ih nisam nigdje vidio da ih neko sprema na ovaj nacin. Sada mogu reci i da su one postale i neki moj zastitni znak :) - hvala mama. Jednostavne da spreme, uvijek medju prvima nestanu sa stola. Prvo se peku, onda ociste, pa prze. Jedini je trik da ulje na kome ce se prziti bude dovoljno ugrijano. Kada se paprike stave na njega, treba da se cuje 'cvrcanje'...Ovdje je varijanta sa sirom, a isto tako se mogu napraviti i sa bijelim lukom, samo sto se umjesto sira doda bijeli luk.
 
A kakve ovo sve veze ima sa Miskom, on ih je probao, i kaze ' nisu lose, ovo je tek drugi put u mom zivotu da jedem paprike...'. Mission accomplished, jos jedan 'povrcenejedac' je promjenjen.
 
  
Potrebno:
 
Paprike
Feta Sir ili neki drugi Bijeli, punomasni
Maslinovo ulje
 
A napraviti ovako:
 
1. Nabaviti paprike, pijaca, prodavnica, basta...
 


2. Ispeci paprike ili na rostilju ili u rerni dok kozica sa svih strana ne pocrni. Staviti ispecene paprike u metalnu posudu i pokriti ih sa alu ili plasticnom folijom. Ostaviti ih da se prohlade.


3. Prohladjene paprike ocistiti od peteljki, sjemenki i oguliti. Nemojte bacati tecnost koju puste.


4. Zagrijati maslinovo ulje, pa dodati ociscene paprike. Treba da cuje zvuk przenja. Duzina przenja paprika zavisi od duzine pecenja paprike. Ako ste ih prepekli onda ne treba dugo da se prze.

 
5.  Kada ih okrenete na drugu stranu, dodajte tecnost koju su (ako su) paprike pustile prilikom ciscenja.

6. Dodajte izmrvljeni sir i promijesajte sa paprikama.


7. Przite veoma kratko, par minuta. Cim sir krene da se topi, to je znak da je gotovo. Promijesajte jos jednom, sir ce nastaviti da se topi i kada se skloni sa vatre. Treba da ostanu vidljivi komadici sira.


Prijatno!

3 comments:

  1. Obožavam paprike, jedva čekam sezonu kad će ih biti i u vrtu.
    Ovako ih još nisam radila, ali hoću prvom prilikom. Hvala ti što si podijelio s nama ovaj krasan recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vjerujem da se neces pokajati. Javi utiske!

      Delete
  2. volim paprike u svim oblicima-samo da nisu ljute,ali moji ukucani(ukljucujem i psa i ribice imuza i dete) nisu fanovi tako da sam ja uglavnom uskracena

    ReplyDelete