Friday, January 13, 2012

Spagete Bolonjeze - na moj nacin


Spagete 'Bolonjeze' su jedne od jela koja se kod nas prave kada smo u zurbi i guzvi, a tako je obicno svakog dana. Ko ima tri klinca, dva tinejdzera i treceg 5 godina starog, a od prosle nedelje opet i cuku, sigurno razumije.
Ima skoro dvije godine kako je nas Baltazar otisao da laje ne neke druge zvijezde...Trebalo nam je svima vremena da ga prezalimo, a sigurno nikada da zaboravimo...Prosle nedelje je dosla kod nas Bella, isto minijaturni snaucer, skroz crna.


Unijela je mir u kucu, a to nam je svima bilo preko potrebno. Nego dosta o nasoj prinovi, nazad o spagetima.
Brze da se naprave, svi ih volimo da jedemo, uvijek slavlje kada su na stolu. Ovaj recept nije ni iz jedne knjige, zato imaju onaj dodatak - na moj nacin. Sos lici na Bolonjeze, za koji vjerujem da ima verzija koliko ima i onih koji ga spremaju. Vjerovatno ce neko reci to nije Bolonjeze, on se pravi ovako ili onako, sa ovim ili onim...
Nema nista ovde specijalno, jedina mozda caka je da se povrce isjecka na iste velicine kockica, kako bi se i skuvale istovremeno.


Ja sam koristio zamrznute zacine, izgnjeceni bijel luk, bosiljak i mirodjiju. Naravno da se moze koristiti sta se ima i sta ko voli, persun, majcina dusica...



A evo kako je to kod mene bilo...


Potrebno:

500 g mljevenog mesa
1 srednja glavica crnog luka
1 sargarepa
1 stap celera
1 korjen persuna
750 ml pasiranog i procijedjenog paradajza
zamrznuta kockica pasiranog bijelog luka, bosiljka, mirodjije (ili sta ko voli, ima)
so
maslinovo ulje


i jos

1 pakovanje spageta (mene sramota da kazem koje je to pakovanje kod nas :))

Narendani sir po zelji

A napraviti ovako:

1. Ocistiti i oprati luk, srgarepu, celer i paskanat, pa ih isjeckati na manje kockice iste velicine.
2. Ugrijati ulje na srednje tihoj vatri, pa proprziti povrce dok ne dobije lijepu staklastu boju, oko 5 minuta. Stalno mijesati i posoliti.
3. Doadati meso, drvenom kasikom ga 'razbiti', posloliti pa i meso proprziti dok ne dobije smedju boju sa svih strana. Ubaciti zacine, cesto mijesati.
4. Dodati sok od paradajza, smanjiti vatru, promijesati i poklopitit. Kuvati oko 15-20 minuta. Provjeriti ukus na kraju, pa dodati so, biber ili sta vec po zelji.
5. U medjuvremenu skuvati pastu po uputstvu sa pakovanja. Procijediti, sipati u tanjire, a preko sos i po zelji narendani sir.

Prijatno

1 comment:

  1. Što je medena kuca, ali med, medena.
    Bolonjez obožavam, i zato ga ne pravim često jer mogu smazati i po 300g špageta bez problema sa njim. Sve verzije volim, ali sve.

    ReplyDelete