Friday, October 28, 2011

Cvekla, orah, belgian endive i plavi sir ili 'Fine Dinning Salad'


Do ne tako davno, salata je bila veoma jednostavan obrok. Paradajz, krastavac, salata, luk i ako bih bio spreman za 'adventuru' onda bih dodao i papriku :).
Vremenom se moj odnos prema salati promijenio, postao sam svjestan neogranicenih mogucnosti i kombinaciji ukusa i boja. Voce vise nije neuobicajen gost u salati, sir je postao skoro obavezan, ne samo ukus nego i izgled mora da bude tu.

Ovu sam salatu pravio prvi put nedavno, moj drug (isti onaj koji je dao salati '20 dolara salata' ime), rekao je za ovu 'fine dinning salad'. Nema bolje pohvale...

Salata je jednostavna da se napravi, super izgleda, jos boljeg ukusa. Nisam siguran kako se moze prevesti 'belgian endive', o njoj sam pisao prije, tako da je ostavljam kako je ovdje znana. Moze je zamijeniti neka druga vrsta salate, neka koja cuva oblik, mozda manji listovi slate blizi centru...

A evo kako je napravljena kod mene.

Potrebno:

4 belgian endive
1 srednja cvekla
100 g oraha u jezgru
100 g plavog sira (mekog budjavca)

za preliv

125 ml orahovog ulja
30 ml sirceta od crnog vina
kasika ili dvije meda
so i biber

A napraviti ovako:

1. Belgian endive 'razlistati', ljepse i vece listove poredati po tacni za posluzivanje.
2. Manje i 'ruznije' listove narezati na sitno.
3. Skuvati cveklu i ostaviti da se ohladi. Ohladjenu i ociscenu cveklu izrezati na manje kockice. Dodati izreckanoj salati.
4. Orahe prepoloviti, pa kratko prepeci u tavi bez masnoce. Paziti da ne izgore. Dodati ih salati sa cveklom.
5. U posudi polako sipati sirce u ulje i dobro izmjesati. Dodati jednu kasiku meda, posoliti i pobireti po ukusu. Dodati jos meda po zelji.
6. Isjeckanu salatu sa cveklom i orasima sipati u 'brodice' od belgian endive. Sir izmrviti i posuti po salati.

7. Pred samo posluzivanje salatu preliti prelivom i servirati. Ako prelijete salatu rano, kiselina od sirceta ce poceti da 'termicki obradjuje' salatu i postace bljutava.


2 comments: